Tina Turner is een zangeres die hits had met onder andere Simply the Best, Private Dancer en What's Love Got to Do with It. Eigenlijk heet ze Anna Mae Bullock, Tina Turner is haar artiestennaam.


Ze werd in 1939 geboren in Nutbush, een piepklein dorpje in de VS. Toen ze 16 was begon haar muzikale carrière met Ike Turner.

Met hem had ze hits als "River Deep Mountain High", "Nutbush City Limits"en "Proud Mary". Tina Turner verliet Ike na een huwelijk van 16 jaar.

Later bleek dat Ike haar jarenlang mishandelde. Tina begon aan een solo carrière, haar grote succes kwam in 1983 toen zij het nummer "Let's Stay Together" uitbracht. Haar meest succesvolle album kwam in 1984 genaamd "Private Dancer" en verkocht wereldwijd miljoenen exemplaren.


Tina staat bekend om haar slanke mooie benen, ook is haar pruik heel erg bekend. Tina Turner draagt van het begin van haar carrière al een pruik nadat zij een ongelukje heeft gehad toen zij haar haar probeerde te bleken, iets wat veel zwarte vrouwen in die tijd deden.

Haar mooie benen werden gebruikt voor reclamespotjes zoals die van kousenfabrikant Hanes. Tina speelde ook in andere tv-commercials: die van de schoenen All Stars, Pepsi Cola, the Winfield Cup en van Maybach. Tina Turner verkocht tijdens haar carrière meer dan 180 miljoen platen en is daarmee de meest succesvolle rockzangeres allertijden.

Ook verkocht zij meer concertkaarten dan alle andere solo artiesten. In 1988 kreeg ze een plaats in het Guinness book of records omdat ze een concert gaf in Rio de Janeiro voor 188.000 toeschouwers.

Tina Turner had eerst de Amerikaanse identiteit, maar heeft nu de Zwitserse identiteit. Ze woont sinds 1995 met haar partner Erwin Bach in Küsnacht, vlakbij Zurich.Jeugd

Tina Turner groeide op samen met een zus en een oma (haar ouders waren gescheiden en verlieten haar). Als kind in een koor werd ze eruit gezet omdat haar stem heel "explosief" was. Ze voelde zich naar eigen zeggen nooit thuis in Nutbush, maar ze wilde ook nooit zangeres worden. Ze was best goed op school en wilde verpleegster worden in Chicago, "zo'n grote mooie stad" dacht ze.

Tina had toen ze 12 jaar was al een vriendje, maar het was nooit echt serieus al bleven ze wel 6 jaar bij elkaar. Hij zou tijdens een jacht overlijden. Zijn droom was jager worden.

Tina woonde na de scheiding bij haar oma die haar ophaalde. Haar huis was vies en stonk naar de rook, ook was de oma alcoholist. Tina was hier totaal niet van gediend en moest niks hebben van het roken en alcohol. Ze had wel een leuke halfzus die haar meebracht om bijvoorbeeld met jongens te daten.

Op een gegeven moment werkte haar halfzus in een café, daar kwam de band the Kings of the Rythym wel eens langs. Iedereen mocht een klein stukje zingen, meestal waren het vrouwen die op Ike Turner vielen. Ike Turner was de zanger van de band. Maar toen hij Tina hoorde dacht hij: "Wow, dit meisje moet ik contracteren", en hij verliet de band the Kings of the Rythym.

Ike and Tina Turner

Ike and Tina Turner was het duo van Tina en Ike. Ike noemde haar "Tina Turner" omdat hij die naam mooi vond klinken. Hun eerste hit was A Fool in Love. Tina vond dit zelf het beste nummer van Ike en Tina. Het was de eerste single en het haalde de 24e plaats in de Amerikaanse Billboard top 100 en de 2e plaats in de R&B versie van de Billboard top 100. Na dit succes hadden ze geld om in Mexico te trouwen, dat gebeurde in 1962. In 1965 kwam River deep Moutain High uit, dat tot teleurstelling van Ike een solo hit voor Tina werd, hij werkte er namelijk niet aan mee en dat zouden de eerste krasjes op het huwelijk van Ike en Tina betekenen. Ze kregen er 25.000 dollar voor, Ike gebruikte het liedje voor Ike and Tina alsnog. The Hunter uit 1969 leverde hun een Grammy Award nominatie op. In 1971 kwam Proud Mary uit, een succesvolle single die hun ook een Grammy Award zou gaan opleveren het was een grote hit en wordt nog altijd gezien als een "gouden ouwe". Het nummer was geschreven door John Fogerty, de zanger van de band Creedence Clearwater Revival. Nutbush City Limits zou de laatste grote hit voor Ike en Tina betekenen. Het kwam in 1973 uit en was geschreven door Tina Turner. Hoewel Tina liever het schrijfwerk aan andere mensen overlaat, schreef ze toch liedjes als Sweet Rhode Island en Nutbush City Limits.

De moeilijke jaren

Na het huwelijk met Ike volgden de moeilijke jaren voor Tina. Ze moest haar weg opnieuw naar de top proberen te vinden en dat was nog geen eitje. In 1978 mocht ze haar eerst soloalbum maken, Rough, dit werd geen groot succes want ze had niet het goede materiaal en ook niet de goede manager. Ze had wel een platencontract met EMI om het album uitgegeven in Engeland, ook in Australië had ze een platencontract. Maar niet in het Midden-Oosten, niet in Europa en niet in de VS. Zo flopte het eerste soloalbum van Tina Turner.

In februari 1979 gaf ze de single Root Toot Undisputable Rock ´N´ Roller uit, maar die kwam in geen enkele hitlijst terecht. Dat zou de druppel beteken voor EMI en ontbond het contract met Tina. Tina had toen wel geld om nog een album uit te brengen en ze had nog steeds een contract in Australië. Ze ontmoette in dat laatst genoemde land haar manager Roger Davies, die Tina op de been hielp. Hij was nog jong en had goede ideeën. Het tweede album "Love Explosion" was een iets succesvoller album dan "Rough" maar kwam ook nergens in de top 100, dit gold ook voor de singles zoals: "Viva la Money" en "Backstappers". Door het nieuwe management kon Tina nieuwe mensen ontmoetten zoals Kenny Moore in 1980, die ze ontmoette in het Fairmouthotel in Londen.

Ze zouden samenwerken tot 1996, omdat Kenny toen overleed aan een hartstilstand tijdens de Wildest Dreams Tour. Ook Timmy Capello werd ontmoet en ook zij werkten samen tot 1996. James Rosten en Jack Bruno zouden ook volgen. In 1981 ging Tina op tournee ze ging niet heel de wereld over maar kwam wel in cafe's en casino's als "the Ritz". Ze trad hier onder andere met toen al grote artiesten zoals: Rod Steward. Ook David Bowie en the Rolling Stones vroegen of Tina in het voorprogramma wilde staan, ze accepteerde vrijwel altijd en kreeg meestal 2000 dollar om het liedje "the Ball of Confusion" te zingen wat ook de eerste hit(je) zou betekenen voor Tina en de nieuwe band.

the Ball of Confusion kwam op nummer 5 in Noorwegen en Tina was klaar met het liedje binnen 5 uur! In 1982 kreeg Roger Davies een belletje van Capitol Records die wel zin had om een singletje van Tina uitgegeven over de hele wereld en dat was belangrijk. Dit zou het eerste succes voor Tina betekenen.

 

 

 


Comeback

in 1983 boekte Roger Davies Abby Road Studios af. Hier werd het lied Let's Stay Together in cover van de Amerikaanse zanger Al Green opgenomen. Voor het uitgeven van de single ging Tina op tournee door heel Europa ze kwam ook naar Arnhem en vond het publiek daar geweldig, want daar zongen ze voor het eerst de liedjes van Tina mee en dat betekende heel veel voor Tina. Let's Stay Toghether kwam op nummer 6 in Engeland en bereikte nummer 14 in Nederland. Eerst werd de single niet uitgegeven in de VS maar vanwege het succes in Europa later wel. Het haalde daar de nummer 1-hit in de danceversie van de Amerikaanse Billboard Top 100. Tina was teruggekomen en Ike wist het dus kwam die nog een keer terug naar Tina om te vragen of zij weer bij hem wilde wonen hij vroeg haar zelfs "ik heb een fantastisch lied geschreven maar ben de titel vergeten kom bij mij, het wordt net als vroeger" Tina weigerde.

In 1983 kocht Roger ook de rechten van het liedje What's love got to do with it op. Tina vond het helemaal niks. Ook het andere liedje dat Roger voorstelde vond Tina drie keer niks: Show Me Some Respect. Maar Tina moest het van Davies zingen en was woest op haar. Uiteindelijk besloten ze het naar Terry Britten te brengen en die kon er wel wat mee, zei hij. Nadat Terry het liedje naar eigen zeggen verbeterd had vond Tina het wel redelijk, maar nog niet bijzonder goed. Terry vond het wel goed en zei: "Dit liedje wint een Grammy, ik voel het". Roger en Tina waren er nog niet zo zeker van. Eerst kreeg het liedje maar 11 airplays, maar daarna meer dan 100 dankzij Roger Davies. What's Love Got to do With It stond al 12 weken in de Amerikaanse hitlijsten en kwam steeds een stukje naar boven en bereikte de nummer 1-positie in de VS. Ook in Canada werd het nummer 1. Aan het einde van de maand werd het platina verklaard in Amerika en bleef 3 weken op nummer 1. In november kwam Better Be Good to me uit die het vooral goed deed in de Amerikaanse R&B-hitlijst ( nummer 5).

 

 

Op 1 september werd ze gevraagd om in de film Mad Max 3 te spelen. Ze accepteerde het aanbod en scoorde nog een paar hits zoals "One for The living" en wereldhit We don't need another Hero. In 1984 ging Tina op tour eerst op te leren en een beetje te oefenen in Mc Donalds, maar daarna in grote zalen zoals Wembley Arena en Birningham Arena. Het album waar die liedjes op stonden was Private Dancer die in totaal ruim 20 miljoen stuks verkocht Tina's grootste albumhit. Het behaalde de nummer 1-positie in Amerika en bleef 23 weken in die lijst, in Nederland kwam het op nummer 4 dus dat was Tina's grootste albumsucces.

Rolling Stone gaf Tina ongelofelijk veel lof en ze stond ook op de cover met een enorme foto van haar met de titel "When the qeen returns"!. Ook kreeg ze door een poll van het muziekblad de titels van beste R&B-zangeres, beste zangeres, beste single, beste album en beste Rock zangeres. Ook op de Grammy Awards en op de American Music Awards domineerde Tina Turner.

Deze prachtige resultaten leverde haar de bijnaam "Queen of Rock" en met haar nummer 1 hit in de VS was zij de oudste zangeres die dat nog wist te presteren. Ook kwam ze naar het Rio Rock Festival met Rod Steward AC/DC en Queen, de fans schreeuwden om haar en vroegen of ze nog een keer wilden komen. Daarna moest Tina om haar reputatie te verdedigen een liefdadigheidssingle met alle grote artiesten opnemen, We Are The World. Tina mocht hierin zelf ook een stuk zingen.

 


Groei succes

In 1987 kwam het het album Break Every Rule uit. De grootste hit van dit album werd Typical Male, met een nummer 2-positie in de VS. Het album verkocht opnieuw goed met zo'n 15 miljoen exemplaren. Ook de tour was succesvol, ze kwam terug naar Rio en trad daar op voor 188.000 man in het grootste stadion ter wereld en kwam daarmee in het Guiness Book of Records. In 1989 kwam het album Foreign Affair uit, waar de hitsingle The Best ook op stond. Dit album verkocht prima in het Engeland, alleen teleurstellend in de VS. In 1990 ging "the queen of Rock" op tournee, waar ze ook naar Rotterdam Ahoy ging.

Ze droeg toen bij de opening van het concert een witte jurk en aan het einde van het concert witte blouse en een spijkerbroek. Het concert dat op DVD en VHS kwam was Tina live Barcelona 1990. Er was ook een videocollectie van het album. In 1991 kwam het album Simply the Best uit, waarvan 2,5 miljoen platen in Engeland verkocht werden. In Europa werden 6 miljoen platen verkocht en in de VS slechts 1 miljoen. De grootste hits van dit verzamelalbum waren The Best, Private Dancer en Hero.

Ze speelde ook nog in de film Mad Max Thunderdome. Het lied Hero was dan ook voor de film gemaakt. Nadat Tina in 1986 al een een boek publiceerde gaf ze in 1993 ook een film over het leven met Ike uit, die een winst van 35 miljoen dollar opleverde. De hoofdrolspeelster was Angela Basett. Eerst moest het Whitney Houston zijn, maar die was zwanger en kon dus niet. De film heette hetzelfde als het gelijknamige liedje What's Love Got to do with it. Er kwam ook een album met dezelfde titel uit, die een nummer 1-hit werd in Engeland en Nederland en de tweede nummer 1-hit qua albums in beide landen betekende.

 

Wildest Dreams was een nieuw album voor de Amerikaanse zangeres die in Zwitserland op nummer 1 kwam het album werd door alles en iedereen afgekraakt, zelfs door muziekblad Rolling Stone. Toch werden er 5 miljoen exemplaren van verkocht: de succesvolste singles waren On Silent Wings, Whatever you Want en Missing You. In 1996 ging Tina weer eens op tour. Eigenlijk had ze in 1990 al gezegd dat ze ging stoppen, maar toch kwam ze terug. De tour heette "The Wildest Dreams Tour" en leverde 100 miljoen dollar op. Ze trad op voor in totaal 3,5 miljoen mensen over de hele wereld, wat in die tijd een record was.Tina Turner bracht in 2000 haar nieuwe album Twenty Four Seven uit, dat slechts in één land op nummer 1 kwam, namelijk in Zwitserland. Ook kwam de single When the Heartache Is Over op nummer 1 in Finland. Haar tour was haar 4de afscheidstour en dit was de meest winstgevende tour van 2000, met zo'n 350 miljoen dollar. Ze gaf nu aan met pensioen te willen (voor de 4e keer).

De tour ging de hele wereld over, behalve Afrika en Australië. Ook was het stadion Wembley 70.000. binnen no time uitverkocht. Ze kwam ook naar Nederland, in het stadspark in Groningen. 65.000. man wilden haar nog een keertje zien, dachten ze.

Ook België werd aangedaan. Wat opvallend was is dat ze meer danseressen had en Timmy Cappello in Kenny Moore waren er niet bij. Timmy Cappelo was op tour met Peter Gabriel en Kenny Moore was overleden. Tina Turner deed deze keer geen wereldtournee, ze vond Australië en Oceanië te gevaarlijk vanwege alle aanslagen en bosbranden die er op dat moment waren.


Tina vindt één stad in Nederland geweldig: Rotterdam. Ze kwam in 1990 ook naar De Kuip. In hetzelfde jaar kwam ze naar Rotterdam Ahoy. Dit was het tweede afscheidsconcert van Tina Turner; er zouden er echter nog 5 komen. Het laatste concert vond plaats in Arnhem, waar 35.000 mensen "the Queen of Rock" nog een keer wilden zien. De toen inmiddels 70-jarige zangeres vond het stadion zo mooi dat ze er nog eens drie concerten in Arnhem bij deed. Ook heeft Tina 28 hits gescoord in de Nederlandse Top 40 en daarmee staat ze op 36e plaats in die lijst.

 Laatste afscheidstour 2009/2010

in 2005 kwam het album All the Best uit en dat deed het over de hele wereld goed met 3 nieuwe nummers: Teach me Again met Elisa, Open Arms en Complicated Disaster. Er was ook een live versie van de CD gemaakt: "All the Best the Live collection". Die laatste kwam op nummer 2 in de Nederlandse DVD top 40 en op nummer 1 in de Engelse. All the Best haalde in Amerika verrassend nummer 2. In Oostenrijk was het platinum verklaard in Belgie ook, Canada platinum, Denemarken goud, Frankrijk goud, Duitsland 3x goud, Hongarije goud, Ierland goud en Spanje platinum. In 2007 overleed haar ex Ike Turner aan een overdosis drugs, hij pleegde zelfmoord. Turner hield zich in 2009 toch niet aan haar beslissing om definitief te gaan stoppen. Niemand minder dan Beyoncé had haar overgehaald om nog 1 keer voor miljoenen mensen te gaan optreden, en dat deed ze. Ook kwam "the Queen of Rock" naar het Gelredome en sloot daar haar carrière (waarschijnlijk) af.

Tegenwoordig woont Tina in Zwitserland en is niet van plan op nog een keer op tour te gaan, wel maakt ze nog verzamelalbums van bestaande nummers. Zelf zingt ze dus niet of nauwelijks meer. Ze maakt nog wel met haar spirituele band Children Beyond veel liedjes, in 2014 kwam een nieuw album van de band uit. Hun hoogste hitnotering was nummer 24 in het Verenigd Koninkrijk.

Privé
 
Tina Turner woont op dit moment in een huis in het Zwitserse Knusnacht in een volgens haar knus huisje. Ook heeft ze een enorme villa aan de Franse Rivièra in het dorpje Villefranche-sur-Mer. Dat huis heet Anna Fleur en was gemaakt voor de Franse kroonprins. Ze heeft twee zoons Ronnie en Raymond Turner, dus die zijn vernoemd naar Ike Turner. Tina is sinds 2013 weer getrouwd, deze keer met platenproducer Erwin Bach die 18 jaar jonger is dan Tina. Ze leerden elkaar kennen tijdens een optreden van Tina in Europa tijdens haar tour in 1984. Ook geeft hij Tina's spirituele muziek uit.

Ook vindt zij schilderen leuk, ze wint af en toe nog een prijs voor beste spirituele band. Voor tv shows en feestjes is Tina een graag geziene gast. Ze is ook heel vaak in The Oprah Winfrey Show geweest om haar film, album of boek te promoten. Ze zong vaak ook live, meestal playback te ze het. Dat komt doordat ze anders te veel moeten voorbereiden en dat ze dan niet aan de ingewikkelde schema's kunnen voldoen. Ze heeft ook in Nederland een website Tina Turner.nl die bedacht is door de Nederlandse Johanna Ouwerling. Ze deed in 2008 ook mee aan de repetitie van een film, alleen: de regisseur overleed waardoor de film niet meer doorging. Haar laatste album "Love Songs" werd geen succes met slechts een top 30 positie in Schotland, met haar spirituele band Beyond scoort ze nog hoger. Ook deed ze een reclamespotje voor mensen die in Zwitserland willen wonen voor IO, waarin ze zegt dat ze zich niet thuisvoelde in Nutbush. Ze zegt dat Zwitserland haar inspireerde.

Ze is ook nog het alleroudste voguemodel. Daarmee doet ze het beter dan Meryl Streep, die een aantal jaar recordhoudster was. Tina stond op de cover in Europa en niet in de Verenigde Staten.

Hier is Tina Turner aan het optreden met Eric Clapton.
Discografie

Het best verkochte album van Tina Turner is zoals gezegd Private Dancer. Haar best verkochte verzamelalbum was All the Best. Ook heeft ze dvd's gemaakt die heel veel hitlijsten haalden. Als je kijkt naar de hitlijsten dan blijkt dat Break every Rule het succesvolst was. Qua studioalbums is Private Dancer toch echt het meest succesvol, in Zwitserland was het het album van het jaar. In de VS werd het erg succesvol, hoewel Tina zelf gezegd heeft dat ze in Europa een wereldster was en in de VS niet. Ze vergeleek zichzelf toen met Madonna en the Rolling Stones.

Tina Turner Musical

 

 

In 2015 maakte Joop van den Ende bekend dat er een musical zou gaan komen over Tina Turner. Er zijn wel meer musicals over haar leven geweest, zoals Soul Sister die in Nederland in het Verenigd Koninkrijk te zien was. In Duitsland was er een musical die Tina: The Rock Legend heette.

 

 

 

 

 

 

Joop van den Ende maakte in 2014 al duidelijk dat er plannen waren voor in musical. De musical zou de grootste Tina Turner Musical ooit worden. Tina Turner heeft bij de première een voorkeur voor Londen in plaats van de Verenigde Staten, omdat ze zelf vindt dat ze daar minder beroemd is.