Je hebt gewone mensenjaren en je hebt Anoukjaren. In een Anoukjaar past op de een of andere manier twee keer zoveel als in een gewoon mensenjaar. Zo brengt de zangeres in 2016 twee albums uit, jureert ze in een tv-show, en voedt ze ondertussen vijf kinderen op (de zesde komt er trouwens ook aan).

 

 Het eerste van haar twee albums heet Queen For A Day, een liefdesbetuiging aan de pure popsong. Zoals de eerste single, het catchy Run Away Together, het zorgeloze liefdesliedje Be My Baby, of de opzwepende dancetrack We Are. “Ik heb door de jaren heen altijd wel popnummers geschreven, ik hou gewoon van pop.” Keeps Getting Better, dat met z’n retro 80’s sound inderdaad steeds beter wordt, heeft een wat melancholisch sfeertje. Niet zo vreemd; Anouk was toevallig in Parijs tijdens de aanslagen. Ze zat om de hoek van de terrassen die beschoten werden maar merkte zelf gelukkig niets van de gebeurtenissen. “De volgende dagen hing er een heel rare sfeer in de stad. Normaal schrijf ik nooit over politiek of gebeurtenissen in de wereld, maar Keeps Getting Better schreef ik gelijk toen ik terugkwam uit Parijs.”

En nee, er staan geen Nederlandstalige nummers op Queen For A Day, net zoals je die voorlopig op geen enkel Anouk-album zult vinden. Dat die vraag haar tegenwoordig zo vaak gesteld wordt komt door de prachtballade Dominique, het eerste nummer dat ze in haar eigen taal opnam, en dat vorig jaar op de dubbel-cd Greatest Hits stond. “Het was eigenlijk als grapje bedoeld, maar ik vond het zonde om te laten liggen. Het lijkt me wel leuk om eens wat meer in het Nederlands te doen, maar dan moet het eerst wel héél erg goed zijn.”

 

Het album heet dan Queen For A Day, eigenlijk zit Anouk al jaren op de troon van de Nederlandse popmuziek. Liefst twaalf van haar albums stonden op één in de Album Top 100. Maar wat ze echt bedoelt met die titel is hoe ze de soms vreemde betrekkelijkheid van de roem ervaart. “Dan zing je het ene moment in zo’n grote zaal voor duizenden mensen, en twee uur later sta je gewoon de was weer uit de droger te halen. Die overgang blijft raar.”

Het is juist dat natuurlijke, het feit dat ze zich blijft verbazen over haar eigen roem, waardoor ze zo’n rasechte artiest is. Daar waar anderen vooral bezig zijn met ‘carrière maken’, zingt de Haagse gewoon uit het hart. Ze ziet het regelmatig van dichtbij nu ze jureert en coacht in het tvprogramma The Voice of Holland. “Er komen talenten voorbij die zangtechnisch perfect zijn, maar het doet me niets. Ik schrijf al mijn songs zelf want muziek moet uit je ziel komen.”

 

Zoals gebruikelijk de afgelopen jaren, werkte Anouk voor productie en songwriting met het Zweedse duo Tore Johansson en Martin Gjerstad, en schreef ze weer enkele nummers met Tobias Karlsson. En opnieuw bleek deze partnership erg productief. “Zij sturen mij beats, soms wel veertig per keer, en als een beat me bevalt dan bedenk ik er een melodie bij – soms binnen een minuut. De ideeën blijven gelukkig nog steeds komen.” Haar tweede album, dat eind dit jaar verschijnt, krijgt wat meer een ‘underground feel’, zoals ze het zelf omschrijft. “Uit alleen pop haal ik gewoon niet mijn voldoening. Ik had nog zoveel ideeën liggen… Ik dacht: laat ik die nu eens allemaal op de plaat zetten en dan maak ik gewoon twee albums in een jaar: het ene met alleen maar pop, en op het andere zet ik al mijn andere muzikale behoeften.” Net zo gevarieerd als haar stijlen, zijn haar vele stemmen. Is ze in Dirty Girl zwoel, soulvol, verleidelijk, in het zomerse New Day klinkt ze weer plagerig en speels. “Als je op veel verschillende manieren kunt zingen dan moet je dat ook doen. Anders wordt het zo voorspelbaar.”

 

Dat ze twee albums uitbrengt heeft niets te maken met haar jubileumjaar. Het feit dat ze 20 jaar in het vak zit interesseert Anouk niet. “Daar ben ik totaal niet mee bezig. Die twee platen is meer omdat ik dit jaar een kindje op de wereld zet en dus niet ga optreden. Ik dacht, dan moet ik in ieder geval veel songs uitbrengen, zodat ik volgend jaar genoeg nieuw materiaal heb voor een grote show.”

Grappig is dat ze juist door haar kinderen, tegenwoordig zo gedisciplineerd aan haar muziekcarrière bouwt. “Ik sta elke dag om half zes op want ze moeten naar school. Daarna heb ik de hele ochtend om aan nieuwe songs te werken. Die structuur had ik echt nodig. Als ik geen kinderen had gehad, dan was het slecht met me afgelopen. Dit is mijn houvast, hier doe ik het allemaal voor.” Niet voor niets zei ze laatst dat moeder worden het grootste doel in haar leven was. Een carrière als zangeres, dat was ze nooit van plan geweest. “Iemand zei ooit: ‘Goh, wat kan jij leuk zingen.’ Toen ben ik het maar eens gaan proberen.” Ze lacht: “En het is best aardig gelukt.”

 

Anouk is Nederland's bekendste (rock)zangeres die met 'Nobody's Wife' in 1997 een hit in Europa scoort. Anouk valt op door haar aanstekelijke liedjes en haar eigenwijsheid. Andere grote hits van de Haagse zijn 'Sacrifice', 'R U Kiddin' Me', 'The Dark', 'Michel' en 'Girl'.


Blues

Anouk Teeuwe wordt in 1975 geboren in Den Haag. Van kinds af aan heeft Anouk al een grote liefde voor muziek, en dan met name voor blues. Als puber kan ze dan ook veel van haar dagelijkse puberfrustraties kwijt door er over te zingen. In 1993 wordt het zingen wat serieuzer en voegt ze zichzelf bij de rythm-and-soulband Shot Gun Wedding. Bij deze band komt ze tot de ontdekking dat ze echt verder wil in de muziek en in 1994 wordt ze aangenomen op het conservatorium in Rotterdam. Een jaar later richt ze haar eigen band op.

Golden Earring

Wanneer Anouk op een festival een aantal oude Golden Earring-songs zingt samen met Barry Hay raakt deze zo onder de indruk van de zangtalenten van Anouk dat hij samen met George Kooymans besluit een nummer te schrijven voor haar. Dit wordt 'Mood Indigo'. Het liedje wordt door het Nederlandse publiek erg goed ontvangen en Anouk heeft haar naam gevestigd.

Nobody's Wife

Wanneer zij in 1997 de zelfgeschreven single 'Nobody’s Wife' uitbrengt, slaat dit vrijwel direct in als een bom. Het nummer staat niet alleen in Nederland vele weken hoog in de Mega Top 100, ook in bijvoorbeeld Italië wordt de single een enorme hit. Sommige mensen noemen de song zelfs hét rocknummer van de jaren ’90. 'Nobody's Wife' komt van het album Together Alone dat in binnen- en buitenland goed verkoopt.

Prijzen

In Nederland sleept Anouk diverse prijzen in de wacht, waaronder twee TMF Awards en maar liefst drie Edison-Awards. Together Alone bevat nog twee succesvolle singles: 'It's So Hard' en 'Sacrifice'. In januari 1999 is het dan tijd voor het opnemen van een nieuw album. Anouk trekt zich samen met haar band terug in de NOB-studio Audio 1 direct boven de 3FM-studio's om daar Urban Solitude op te nemen. Het uiteindelijke resultaat komt uit in november 1999.

Urban Solitude

Het moderne maar ook tijdloze Urban Solitude wordt afgemixt door Erwin Musper, bekend van zijn werk voor David Bowie en de rockers van Van Halen. De eerste single van het album heet 'R U Kiddin' Me' die direct hoog genoteerd staat in de in de hitlijsten. Ook de volgende singles 'The Dark' en 'Michel' blijken niet in het bezit te zijn van degelijke remmen want ze stijgen direct naar een hoge plek in de Mega Top 50.

Lost Tracks

In de herfst van 2000 is Anouk de eerste Nederlandse artiest die een exclusieve promotiedeal afsluit met een colamerk. Het nummer 'Break Down The Wall' is in eerste instantie alleen verkrijgbaar na het nuttigen van een aantal flessen cola. Maar in 2001 is het nummer terug te vinden op Lost Tracks, een verzameling b-kantjes en andere bijzondere tracks.

Graduated Fool

Het derde album luistert naar de titel Graduated Fool en verschijnt november 2002. Het heeft een half jaar vertraging opgelopen omdat Anouk 'moest' bevallen. 'Everything' verschijnt in oktober op single en wordt direct 3FM Megahit. De opvolger wordt 'I Live For You'.

Hotel New York

In 2003 bevalt Anouk van haar tweede kind: Elijah. Zij en haar man Anonymous Mis van de Postmen gaan gezamenlijk op tour, de Postmen openen voor Anouk tijdens haar akoestische tour in de herfst van 2004. Ook is het weer tijd voor een nieuw album: Hotel New York, een terugkeer van de Haagse naar de 'liedjes', weg zijn de gitaarmuren, weg zijn de stoere poses: Anouk laat zich op dit album van haar gevoeligste kant zien. De eerste single 'Girl' verschijnt in november 2004, daarop volgen 'Lost' en 'Jerusalem'.

3FM Presents

In samenwerking met 3FM geeft Anouk op 8 december 2004 een concert in de Melkweg in Amsterdam. Het is meteen ook weer het laatste concert dat ze geeft dat jaar, aangezien ze in verwachting is van haar derde kindje.

Ahoy

De rockzangeres neemt even de tijd voor haar nieuwe kindje en de optredens worden daardoor afgelast. Pas in november 2005 verschijnt het volgende nummer van Hotel New York, getiteld 'One Word'. Anouk geeft op 3, 4 en 16 en 17 december 2005 vier '3FM presents concerten' in Ahoy Rotterdam.

Who's Your Momma

Who's Your Momma komt in november (2007) uit en heeft een andere sound dan de voorgangers. Voor het vijfde studioalbum reist ze in de zomer van 2007 af naar Amerika en werkt ze o.a. samen met producer Glen Ballard. Deze bekende naam in de muziekwereld is eerder verantwoordelijk voor de sound van artiesten als Michael Jackson en Alanis Morissette.

Good God

'Good God' is de eerste single van het nieuwe album en is in oktober (2007) 3FM Megahit. Het album zelf klinkt anders dan we van haar gewend zijn. Met hier en daar jazzy invloeden doet het zelfs denken aan de Britse Amy Winehouse.

Gelredomeconcerten

Met een groots concert op 28 maart 2008 in het Arnhemse Gelredome, is het voor het eerst dat de Haagse zangeres in zo'n grote zaal staat. Vanwege de enorme belangstelling, wordt er een extra show ingelast op 29 maart. Niet veel later maakt de zangeres bekend dat ze na acht jaar gaat scheiden van haar man Postman.

3FM Awards

Tijdens de 3FM Awards van 2008 sleept Anouk drie Awards in de wacht. Ze wint een award voor Beste Zangeres, Beste Album (Who's Your Momma) en eentje voor Beste Artiest Rock.

Olympische Spelen

Haar nummer 'Lost' is in augustus wereldwijd te horen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Het is niet Anouk zelf die het nummer zingt maar de 17-jarige Noorse zanger Erland Bratland.

For Bitter Or Worse

Op 18 september 2009 komt het nieuwe album uit van Anouk: For Bitter Or Worse. De muziek op dit album schrijft ze samen met Voicst-zanger/gitarist Tjeert Bomhof. 'For Bitter Or Worse' is ook een van de nummers op het album. De eerste single van dit album is 'Three Days In A Row'. Deze ex-3FM Megahit belandt op de eerste plaats in de Mega Top 50. Dit is voor het eerst dat Anouk een nummer 1-hit scoort.

Woman

De opvolger van 'Three Days In A Row' is 'Woman'. Deze tweede single komt ook van For Bitter Or Worse en ook hier is de nieuwe stijl van Anouk goed te horen. Ondertussen verkoopt Anouk meerdere malen Ahoy uit, geeft geweldige concerten en wordt zwanger van haar vriend Dox. Hoewel het zo goed met haar gaat brengt ze als derde single van For Bitter Or Worse de stemmige titeltrack uit. Deze single wordt ook de soundstrack van de film 'De Gelukkige Huisvrouw' met Carice van Houten in de hoofdrol, naar het gelijknamige boek van Heleen van Rooyen. De film komt in april 2010 uit.

Lovedrunk

Snel na de bevalling sleept Anouk twee 3FM Awards in de wacht en brengt ze de single 'Lovedrunk' uit, de vierde single van For Bitter Or Worse.

To Get Her Together

Na een rottijd in haar persoonlijke leven, schrijft ze dat gelukkig van zich af en dat resulteert in een nieuw album. Op 28 februari 2011 zet ze de track 'Killer Bee' online. Dit is de eerste single van haar nieuwe album To Get Her Together dat uitkomt in mei van dat jaar.

Sad Singalong Songs

Met het nummer ‘Stardust’, dat exclusief op haar YouTube kanaal te luisteren is en gratis kan worden gedownload, geeft Anouk haar fans eind 2012 een idee van wat zij van het nieuwe album kunnen verwachten. Sad Singalong Songs is het eerste album dat Anouk in mei 2013 op haar eigen Goldilox-label uitbrengt.

Songfestival

Het album Sad Singalong Songs bevat ook de single ‘Birds’, waarmee de zangeres Nederland vertegenwoordigd op het Eurovisie Songfestival. In het Zweedse Malmö behaalt Anouk de finale. Tijdens de halve finale wordt Nederlands als laatste genoemd. Uiteindelijk behaalt Anouk een knappe 9e plaats.

 

 

 

Samenwerking met Afrojack

Anouk maakt eind 2013 een track met de Nederlandse dj en producer Afrojack. Onverwacht brengt ze het nummer in februari 2014 uit. Het liedje heet 'You & I'. Blijkbaar bevalt het experimenteren met dance haar prima: In juni van 2014 komt 'Feet On The Ground' uit, een samenwerking met de Nederlandse DJ Nicky Romero.

'Places To Go'

Opnieuw brengt Anouk nieuw materiaal op de markt: 'Places To Go' komt in september 2014 uit. Het nummer blijkt de eerste single van het negende studioalbum van de zangeres te zijn. Die plaat komt op 21 november 2014 uit. Op deze plaat staat ook het nummer 'Hold Me' dat de zangeres met de Nederlandse singer-songwriter Douwe Bob opnam.

New Day

In mei 2015 brengt Anouk het nummer 'New Day' uit. Een plaat met zomerse klanken. In diezelfde periode laat zij weten druk bezig te zijn met nieuw muziekmateriaal.

 

website: www.anouk.nl